Acasa Locatii Regulament Echipament Teambuilding Petreceri Oferte Contact COVID-19
 

Istoric Paintball

Istoric Paintball

1970 - James Hale de la Daisy Manufacturing inventeaza primul marker de paintball. Initial, acesta a fost folosit in industria forestiera pentru a marca copacii destinati taierii, si de asemenea de catre fermieri, pentru marcarea vitelor.27 iunie 1981 - Prima partida de paintball. Au jucat 12 persoane, intre care Hayes Noel, Robert Gurnsey, Charles Gaines - personalitati binecunoscute la acea vreme pe Wall Street. Strategia aleasa a fost "capture the flag". Castigatorul -Ritchie White- a capturat steagul fara sa traga nici un foc.1982 Se deschide primul teren exterior de paintball in Rochester, N.Y. de catre Caleb Strong.1982 - Charles Gaines inregistreaza paintballul ca fiind "jocul national de supravietuire "(NATIONAL SURVIVAL GAME-NSG). Articole referitoare la primele meciuri de paintball apar in marile publicatii nationale din Statele Unite.1983 - Are loc primul Campionat National NSG, cu un premiu de 14000 USD.

Se deschide primul teren exterior in Toronto, Canada.

1984 - Apare paintballul si in Australia, sub numele "SKIRMISH GAMES". Primul teren "de interior" este deschis de acelasi Caleb Strong in Buffalo N.Y.
1985 - Primul teren "de interior" se deschide in Marea Britanie.
1988 - Se pun bazele Asociatiei Internationale a jucatorilor de Paintball-IPPA (International Paintball Players Association) - asociatie nonprofit dedicata educarii, dezvoltarii si cresterii securitatii in domeniul sportului paintball.
1991 - Paintballul cuprinde rapid Franta, Danemarca, si alte tari europene.
1992-1993 - Ia nastere Liga Nationala Profesionista de Paintball-NPPL (National Professional Paintball League) care organizeaza primele turnee profesioniste pe teritoriul Statelor Unite.
1993 - Pentru prima data Canalul tv ESPN filmeaza si difuzeaza cupa NPPL din Washington D.C.
1994 - Warpig (www.warpig.com) lanseaza primul site internet dedicat paintballului.
1996 - ESPN si Paintball Sports produc si difuzeaza Campionatul Mondial de Paintball ESPN din Orlando, Florida. Terenuri de paintball, magazine de echipament si diverse turnee pot fi gasite deja si in Scotia, Germania, Olanda, Austria, Grecia, Italia, Rusia, Suedia, Brazilia, Venezuela, Coreea, Tailanda, Filipine.
1998 - Focus International prezinta cel mai mare turneu de interior organizat vreodata, in SKYDOME din Toronto, Canada.
2004 - Ia nastere Centurio-EEPL, primul campionat international pentru Europa Centrala si de Est in care este inclusa si Romania.
2005 - Este creata Liga de Paintball Sportiv si se organizeaza primul Campionat National de Paintball Sportiv.


PAINTBALL IN ROMANIA

Aparitia primilor jucatori si a primelor cluburi in Romania este legata de dezvoltarea, in anii '90, a paintball-ului european. Practic, primul club din tara a aparut in anul 2000, la Constanta, fiind urmat aproape imediat de unul la Ploiesti si unul la Bucuresti. In prezent, majoritatea oraselor mari din tara au unul sau mai multe cluburi private.
Practicarea paintball-ului in paduri, cu un aer militar, departe de ochii lumii, genereaza izolare si stagnare. Iata de ce prezenta unor terenuri amenajate in interiorul orasului, popularizarea lui in randul liceenilor, studentilor si companiilor ofera posibilitatea iesirii din stadiul primar de dezvoltare in care se afla la ora actuala acest sport in tara noastra.
In acest sens, in toamna anului 2004, la initiativa mai multor cluburi de paintball s-au pus bazele unui Campionat National si a unei Ligi Nationale de Paintball. In anul 2005 s-a desfasurat cu succes prima editie a acestui campionat.